Yüksekokulumuz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan BOZDOĞAN, (COST) European Cooperation in Science & Technology Programı’nın “CA22136 Pan-European Network of Green Deal Agriculture and Forestry Earth Observation Science (PANGEOS)’’ isimli aksiyona çalışma Grubu Üyesi (WG) olarak atanmıştır. Akademisyenimize aksiyonundaki çalışmalarında başarılar dileriz.



Proje İçeriği
Tarım sistemleri ve ormanlar, sağladıkları sosyoekonomik yararlar sebebiyle insan sağlığı ve refahı ile en fazla ilintili olan ekosistemler arasında yer almaktadır. Ekstrem hava koşulları, öngörülemeyen iklim değişkenlikleri ve senaryoları, tarım ve hayvancılığa ilişkin geleneksel yöntem unsurlarının yeniden düşünülmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. PANGEOS’un belirlediği hedefler, Avrupa Yeşil Anlaşması stratejik hedefleri ile çok yakından ilişkilidir. Ormancılık açısından ise bu yaklaşım, iklim değişikliğiyle mücadelede AB ormanlarının korunması, restorasyonu ve genişletilmesi, biyolojik çeşitlilik kaybının tersine çevrilmesi ve dayanıklı-çok işlevli orman ekosistemlerinin sağlanmasını kapsamaktadır.

Söz konusu projenin; akademisyenlere, genç araştırmacılara ve girişimcilere, kapsayıcılık bağlamında hedef-yakın komşu ülkelere, son kullanıcılara (çiftçiler, ormancılar), doğrudan hizmet ve bilgi vererek en son teknolojiler ile uygulamalı bilimler arasındaki boşluğu doldurması öngörülmektedir.