• Anasayfa
  • KAEÜ
  • E-Posta
  • EN
Birime özel logo
KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
  • HAKKIMIZDA

    • Genel

      • Misyon
      • Vizyon
      • Değerler
      • Kalite Politikası
    • MYO Yönetimi

      • Müdür
      • Müdür Yardımcıları
      • Kurullarımız
      • Bölüm Başkanları
      • Yüksekokul Sekreteri
      • Örgüt Şeması
    • Tanıtım

      • Müdürün Mesajı
      • MYO Tarihçesi
      • Fiziki ve Akademik Yapı
      • Akademik Personel
      • İdari Personel
  • ÖĞRENCİ

    • Genel

      • Akademik Takvim
      • Öğrenci Bilgi Sistemi
      • Staj Başvuruları
      • Ders Bilgi Paketi (Bologna)
      • Sınav/Ders Programları
      • Engelsiz Öğrenci Birimi
      • Mezun Bilgi Sistemi
      • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
      • Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
      • Rehber
      • Öğrenci Toplulukları
    • Mevzuat

      • Ön Lisans ve Lisans Yönetmeliği
      • Lisansüstü Yönetmeliği
      • Dikey Geçiş Yönetmeliği
      • Yatay Geçiş Yönetmeliği
      • Tüm Mevzuat
    • Hizmetler

      • Yurt ve Barınma
      • Yemekhane
      • Kütüphane
      • Ahi Kart
      • Aile Sağlığı Merkezi
      • Psikolojik Destek Birimi
      • Öğrenci Butiği
      • E-Posta
      • Wi-Fi Erişimi
      • MS Office 365
      • Kampüs Dışı Erişim
      • Autodesk Yazılımları
    • Ulaşım

      • Şehir İçi Ulaşım
      • Şehir Dışı Ulaşım
    • Dış İlişkiler

      • Dış İlişkiler Ofisi
      • Erasmus
    • Eğitim Merkezleri

      • Sürekli Eğitim Merkezi
      • TÖMER
    • Sosyal Tesisler

      • Davulağıl Sosyal Tesisi
      • Halı Saha
      • Cacabey Kampüsü Spor Salonu
      • Bâb-ı Ahi Kafeterya
    • Aday Öğrenci

      • Tanıtım
      • Kırşehir Hakkında
      • Sanal Tur
      • Tercih (YÖKATLAS)
  • AKADEMİK

    • Bilgisayar Teknolojileri Bölümü

      • Bilgisayar Teknolojisi Programı
      • Bilgisayar Programcılığı Programı
    • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü

      • Bitki Koruma Programı
      • Organik Tarım Programı
      • Seracılık Programı
      • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı
    • Elektrik ve Enerji Bölümü

      • Elektrik Programı
      • Yenilenebilir Enerji Teknikerliği Programı
    • Elektronik ve Otomasyon Bölümü

      • Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı
      • Mekatronik Programı
    • İnşaat Bölümü

      • İnşaat Teknolojisi Programı
    • Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü

      • Makine Programı
    • İstatistik Bölümü

      • Büyük Veri Analistliği Programı
    • Kültür Bitkileri Bölümü

      • Akıllı Sera Teknolojileri Programı
  • KALİTE

    • Kurumsal

      • Misyon (Amaç)
      • Vizyon
      • Temel Değerler
      • Etik Davranış İlkeleri Rehberi
      • Kurum Kültürü
      • Kalite Politikamız
      • Organizasyon Şeması
      • Görev Tanımları
    • Koordinatörlükler ve Komisyonlar

      • Birim Kalite Koordinatörlüğü
      • Birim EKGS Koordinatörlüğü
      • Kalite Yönetim Koordinatörlüğü
      • EKGS Koordinatörlüğü
      • Birim Danışma Kurulu
    • Planlar

      • Stratejik Plan
      • Faaliyet Planı
      • İç Kontrol Standartları Uyum Eylem Planı
    • Raporlar

      • Birim İç Değerlendirme Raporu (KİDR)
      • Birim İç Tetkik Raporu
      • İç Kontrol Standartları Gerçekleşme Raporu
      • Memnuniyet Raporları
    • Süreç Yönetimi

      • Birim Süreçleri
      • Süreç Performans İzleme
      • İş Akış Şemaları
      • Belge Yönetim Sİstemi
    • EFQM Modeli

      • Birim EFQM Modeli Temsilcisi
      • Birim EFQM Modeli Komisyonu
      • EFQM Modeli Uygulamaları
    • BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Yönelik Çalışmalar

      • Bilgi
      • Makaleler
      • Projeler
      • Derslar
      • Kitap/Kitap Bölümü
    • İş Sağlığı ve Güvenliği

      • İSG Kurulu
      • Acil Durum Planı
      • Risk Değerlendirme Raporu
  • Anasayfa >
  • AKADEMİK >
  • Kültür Bitkileri Bölümü

Akıllı Sera Teknolojileri Programı

  • Hakkında
  • Yönetim
  • Akademik Personel
  • Dersler
  • İletişim

Hakkında

AMAÇ VE KAPSAM

Akıllı Sera Teknolojileri Programı’nın temel amacı; tarımsal üretimde dijitalleşme, otomasyon ve veri temelli yönetim uygulamalarını kullanabilen, modern sera sistemlerini kurma, işletme ve analiz etme becerisine sahip nitelikli teknikerler yetiştirmektir.

Program kapsamında öğrenciler; sera yapıları, iklimlendirme, sulama ve gübreleme sistemleri, sensörler ve otomasyon bileşenleri, bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve temel programlama konularında uygulamalı eğitim alırlar.

Ayrıca, bitki fizyolojisi konularını içeren derslerin yanı sıra; Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme, Sera Mekanizasyonu, Sensörler, Ölçme ve Enstrümantasyon, Sera Sistemlerinde Otomasyon, Sürdürülebilir Tarım İlkeleri ve Ekoloji ile İş Sağlığı ve Güvenliği gibi derslerle, bitkisel üretimin hem biyolojik hem de teknolojik yönlerini öğrenirler.

Programın Hedefleri

  • Akıllı sera sistemlerini oluşturan tarımsal, mühendislik ve bilişim bileşenlerini tanımak ve entegre biçimde kullanmak,
  • Sera ortamında kullanılan sensör, aktüatör ve kontrol ünitelerini kurmak, kalibre etmek ve işletmek,
  • Toplanan verileri analiz ederek veriye dayalı karar verme ve erken uyarı sistemleri geliştirmek,
  • Sürdürülebilir ve çevre dostu üretim anlayışıyla su, enerji ve gübre kullanımında verimliliği artırmak,
  • CAD destekli tasarım ve dijital sulama-gübreleme sistemleri gibi teknolojilerle yenilikçi çözümler üretmek,
  • Girişimcilik, proje yönetimi ve kalite güvence ilkeleriyle mesleki yetkinlik kazanmak.

Program, öğrencilere yalnızca üretim süreçlerinde değil; aynı zamanda teknolojik entegrasyon, veri analitiği, yapay zekâ destekli otomasyon, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve dikey tarım gibi çağdaş uygulamalarda da yetkinlik kazandırmayı amaçlar.

Mezunlar; modern sera işletmeleri, tarım teknolojisi firmaları, fide üretim merkezleri, otomasyon sistemleri üreticileri, yazılım veya IoT tabanlı tarım uygulamaları geliştiren kuruluşlar ve kamu kurumlarında çalışabilirler. Ayrıca kendi akıllı sera girişimlerini kurarak üretim veya danışmanlık alanlarında faaliyet gösterebilirler.

Bu yönüyle Akıllı Sera Teknolojileri Programı, bitkisel üretim bilgisini mühendislik ve bilişim teknolojileriyle birleştiren, veri temelli, yenilikçi ve sürdürülebilir üretim anlayışına sahip teknik elemanlar yetiştirmeyi hedefler.



Yönetim



Bölüm Başkanı

Dr. Öğr. Üyesi İlker TÜRKAY

Bölüm Başkan Yardımcıları


Bölüm Kurulu



Bölüm Sekreterliği
Mahmut FİDAN
0 386 280 4747




 

Akademik Personel











Dersler


Bologna Bilgi Paketi


İletişim


 



 

23 Temmuz 2025 tarihinde yayınlandı.
FaLang translation system by Faboba
  • Dergiler

    • Ahi Evran Tıp Dergisi
    • Eğitim Fakültesi Dergisi
    • Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
    • İİBF Dergisi
    • Sağlık Bilimleri Dergisi
    • Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
    • Ziraat Fakültesi Dergisi
    • Ahi İlahiyat Dergisi
    • Mühendislik Bilimleri Dergisi
    • Gazete Dergi Arşivi
  • Bilgi Sistemleri

    • Öğrenci Bilgi Sistemi
    • Akademik Web Sayfaları
    • Elektronik Belge Yönetim Sistemi
    • Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi
    • Ek Ders Otomasyonu
    • Bologna Bilgi Paketi
  • Birimler

    • Akademik Teşvik
    • BAP Koordinatörlüğü
    • Bilgi Edinme Birimi
    • Eğitimde Kalite Güvence Sistemi Koordinatörlüğü
    • Erasmus - Dış İlişkiler Ofisi
    • Kalite Yönetim Koordinatörlüğü
    • Kongre ve Kültür Merkezi
    • Ortak Seçmeli Dersler Koordinatörlüğü
    • Pilot Tarım ve Jeotermal Koordinatörlüğü
    • Pilot Sağlık Koordinatörlüğü
    • Pedagojik Formasyon Birimi
    • Sürekli Eğitim Merkezi (AHİSEM)
    • YLSY Burs Programı Koordinatörlüğü
  • İletişim Formları

    • Memnuniyet Bildirim Formu
    • Bilgi İşlem Teknik Destek Formu
    • Yapı İşleri Bakım Onarım Talep Formu
    • Davulağıl Ziyaretçi Formu
  • Diğer

    • UNİKOP
    • Study In Turkey
    • Wi-Fi Kullanım Kılavuzları
    • Proxy Kullanım Kılavuzu
    • Gizlilik Politikası
    • Dokümantasyon
    • KVKK Dokümanları
    • Yemek Listesi
    • Yemek Satış
İLETİŞİM
Telefon   :  +90 386 280 47 07 - +90 386 280 47 09
Fax   :  +90 386 280 47 51
E-Posta        :   
Adres     :  Terme Caddesi KAEÜ TBMYO Müdürlüğü 40100 -  Merkez / KIRŞEHİR
Sosyal Medya
© 2025, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Eski Web Sitemiz
Geliştirme Ekibi